Dyr airfryer ingen garanti for perfekte frites

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Foto: iStock
Pommes frites egner seg godt for tilberedning i en airfryer. Foto: iStockpho
All airfryers included in the test. Photo: Rickard Kilström
Mätning av ljudnivå under ett standardprogram. Foto: Eurofins
Måling av lydnivå under et standardprogram. Foto: Eurofins
Mätning av energiförbrukning. Foto: Eurofins
Måling av energiforbruk. Foto: Eurofins
Mätning av temperaturen på olika ytor som användaren kommer i kontakt med. Foto: Eurofins
Måling av temperaturen på ulike overflater som brukeren kommer i kontakt med. Foto: Eurofins

En luftfrityrkoker i budsjettklassen gjør i mange tilfeller både smakligere frites og er mer energieffektiv enn en dyrere variant. I tillegg er risikoen for å bli brent mindre.

Published: 15 okt, 2023

Såkalte airfryers har blitt en vanlig funksjon i mange svenske kjøkken i løpet av få år. Sosiale medier er fulle av både tilpassede oppskrifter og fantasifulle historier om hvordan folk bruker frityrkokeren.

Teknisk sett fungerer en luftfrityrkoker i praksis som en varmluftsovn, med et varmeelement i taket på ovnen og en vifte som sender varmen rundt i det lille lukkede rommet. Derfor er det også viktig at den varme luften når maten som skal tilberedes. Ellers risikerer du at retten blir ujevnt tilberedt med brent utside og rå inni.

Fordelen med en luftfrityrkoker er at den både er raskere og bruker mye mindre energi sammenlignet med en tradisjonell varmluftsovn.

Testfakta har på oppdrag fra nordiske medier fått testet åtte populære luftfrityrkokere på det svenske markedet i et laboratorium. Over tid har volumet av airfryere blitt større og vi har valgt å teste apparater i størrelse XL, med en kapasitet på opptil seks porsjoner.

[PDF]

Testene er utført ved det uavhengige franske laboratoriet Eurofins ATS i Aix en Provence. Testen tar for seg hvor godt maten er tilberedt, kvalitet og holdbarhet, brukervennlighet og energiforbruk og støynivå. Steketrinnet er testet og evaluert for pommes frites og kyllinglår.

Rapporten fra laboratoriet oppsummerer resultatet med at alle frityrkokere oppnår forventet resultat, uten store uhell. Men testen viser likevel klare forskjeller mellom produktene, som ikke er uviktige for de som står overfor en kjøpsbeslutning.

– Electrolux er for eksempel tyngre, mer støyende og generelt vanskeligere å håndtere, sier Félix Simonnet, testleder i Eurofins ATS.

Electrolux, testens desidert dyreste airfryer, får nest dårligste karakter når smakspanelet vurderer pommes frites tilberedt etter maskinenes bruksanvisninger. Bare Philips får dårligere vurdering for sine pommes frites. Potetkvaliteten toppes i stedet av testvinneren OBH Nordica og det mindre kjente merket Princess.

Da panelet senere kokte kyllinglår, viste det seg at en luftfrityrkoker som er god til pommes frites ikke nødvendigvis er like god til kylling, så Cosori ble den klare vinneren.

Electrolux og Philips skilte seg også negativt ut fra et brukerperspektiv fordi deler av apparatets eksteriør ble så varmt at du risikerer å brenne deg.

Gunilla von Heland er matredaktør i magasinet Allt om mat og har merket den store interessen for luftfrityrer. Hennes personlige favoritt til å lage mat i airfryer er nettopp kyllingtrommestikker.

– Det er raskt og enkelt og de blir også veldig sprø utenpå mens saften inni blir igjen, sier Gunilla von Heland.

Ifølge henne, for en mindre husholdning, kan en luftfrityrkoker være et godt alternativ til en tradisjonell ovn eller mikrobølgeovn.

– En barnefamilie kan trenge at barna kan fikse litt middag selv før foreldrene er hjemme. Da fungerer airfryeren veldig bra til halvfabrikata som fiskepinner.

– Det du må tenke på når du bruker airfryeren din er nettopp at varmluften koker maten. Derfor er det greit å ikke legge ting oppå hverandre, i så fall bør du passe på å røre.

Etter den omfattende testingen bemerket laboratoriet noen funksjoner som var ønsket for brukervennligheten.

– Det ville vært praktisk om du kunne tilberede maten og sette et tidspunkt for når luftfrityreren skulle begynne å lage mat. Da ville det vært lettere om holde-varm-funksjonen som enkelte airfryers har kunne stilles inn på forhånd, sier Félix Simonnet

Fakta om testen

På oppdrag fra nordiske medier har Testfaktas redaksjonelle virksomhet laboratorietestet et utvalg airfryers (varmluftsfrityrkokere).

Følgende produkter er testet:

  1. OBH Nordica Easy Fry & Grill Precision
  2. Cosori Premium Airfryer
  3. Wilfa Crispier
  4. Princess Digital Aerofryer Deluxe
  5. Ninja Air Fryer Max
  6. Point Digital Air Fryer
  7. Philips Airfryer Essential
  8. Electrolux Air Fryer Explore 6

Kapasiteten varierer, men samtlige produkter har betegnelsen XL, med kapasitet for 5 til 6 porsjoner eller personer. Den minste (OBH Nordica) har en kapasitet på 4,2 liter, mot 6,2 liter for Philips.

Laboratorietesten ble utført av Eurofins ATS i Frankrike og besto av følgende deler:

  • Dokumentasjon av tekniske egenskaper som mål, vekt, funksjoner og tilbehør.
  • Vurdering av instruksjonsbok og brukervennlighet.
  • Vurdering av hvor enkelt det er å rengjøre apparatet på utsiden og innsiden (selve ovnsrommet).
  • Utholdenhetstest av håndtak og låsemekanisme for den separate innerkurven. Testene er utført med en belastning på fem kilo i beholderen og i 20 omganger.
  • Test av hvor godt produktet tåler oppvaskmaskin, der beholderen med håndtak og eventuell separat innerkurv er kjørt på oppvaskmaskinens standardprogram ti ganger, med påfølgende visuell besiktigelse av eventuell rust eller andre skader.
  • Generell vurdering av kvalitet og slitestyrke på konstruksjon og deler.
  • Måling av gjennomsnittlig lydnivå ved kjøring av et standardprogram (tilberedning av pommes frites).
  • Måling av energiforbruk ved tilberedning av en bestemt mengde pommes frites og kyllingklubber med tilsvarende program på respektive airfryer.
  • Måling av temperaturen på deler og overflater som brukeren kommer i kontakt med under bruk – håndtak, dekselet innenfor håndtaket, overgangen mellom håndtak og deksel samt knappen som frigjør innerkurven.
  • Panelvurdering av resultatet ved tilberedning av pommes frites og kyllingklubber, der fire trente spesialister fra laboratoriet testet og vurderte farge, konsistens, tilberedningsgrad (gjennomkokt) og smak på pommes frites og kyllingklubber. I testen ble det brukt samme mengde pommes frites (200 g) og samme antall kyllingklubber (2 stykker) for alle testede airfryers. I testen tok man utgangspunkt i standardprogrammet og instruksjoner for tilberedning av den aktuelle retten. Før selve tilberedningen ble det gjort en testkjøring for å finne beste tilberedningstid for de ulike airfryerne.
    Vurderingen av tilberedningsresultatet ble gjort i sammenligning med pommes frites og kyllingklubber tilberedt i en tradisjonell ovn.

Tolking og karaktersetting av resultatet er gjort i samråd med laboratoriet. Karakterskalaen går fra 1 til 10, der 10 er best. Karakterer under 6,0 er kun gitt for resultater som er vurdert som dårlige eller vesentlig dårligere enn det man kan forvente seg av denne type produkt.
I det sammenlagte resultatet er de ulike delmomentene vektet på følgende måte:

Resultat tilberedning                         40 %

Kvalitet og slitestyrke                         30 %

Brukervennlighet og sikkerhet           20 %

Energiforbruk og lydnivå                   10 %

Årsaken til den relativt lave vektingen av tilberedning i resultatet er det begrensede antallet retter som er testet, og at man som bruker over tid lærer seg å bruke airfryeren på beste måte ut fra hvordan man ønsker å tilberede ulike råvarer.

 

TABLE OF TEST RESULTS