Kvalitet koster når det gjelder arbeidsbukser

Riktig arbeidstøy er alfa og omega for å lette jobben og beskytte kroppen ved fysisk arbeid.  Foto Rickard Kilström
Riktig arbeidstøy er alfa og omega for å lette jobben og beskytte kroppen ved fysisk arbeid. Foto Rickard Kilström
Buksene måles før og etter vask for å fastslå eventuelle endringer i bredde og lengde. Foto Weber & Leucht
Buksene måles før og etter vask for å fastslå eventuelle endringer i bredde og lengde. Foto Weber & Leucht
Test av fargeekthet. Foto Weber & Leucht
Test av fargeekthet. Foto Weber & Leucht
Materialets styrke og stretch måles med lufttrykk. Foto Weber & Leucht
Materialets styrke og stretch måles med lufttrykk. Foto Weber & Leucht
Lufttrykket måles i kPa. Foto Weber & Leucht
Lufttrykket måles i kPa. Foto Weber & Leucht
Stoffets slitestyrke testes ved slitasje. Foto Weber & Leucht
Stoffets slitestyrke testes ved slitasje. Foto Weber & Leucht
Test av avfarging mot andre materialer ved vask. Foto Weber & Leucht
Test av avfarging mot andre materialer ved vask. Foto Weber & Leucht
Laboratorietest

Et par behagelige, stretchy arbeidsbukser gjør arbeidet både enklere og mer behagelig. Testen viser at slitesterke bukser koster mer, men holder lenger, og er dermed både mer økonomiske i lengden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest
Malin Hefvelin Published: 9 apr, 2024

Tiden med stive arbeidsbukser som nesten kunne stå av seg selv, er for lengst forbi. I dag er det mer regelen enn unntaket at buksene er myke og behagelige innvendig, og at de er produsert av stretchmateriale som gjør det enklere å bevege seg uten at buksene strammer.

Uansett hvilken håndverksaktivitet man skal utføre, er passform og bevegelsesfrihet viktig, og derfor er et par behagelige og slitesterke arbeidsbukser håndverkerens viktigste plagg. De må også være riktig utstyrt for ulike typer jobber, for eksempel ha flere robuste holdere og lommer med slitesterke glidelåser som kan lukkes på en sikker måte. Hvis man jobber utendørs, er det også en fordel at buksene er utstyrt med refleks.

Å trives og føle seg vel i det man har på seg, er også viktig. For en aktiv hobbysnekker er det ikke uvanlig at et par behagelige arbeidsbukser blir et favorittplagg som man gjerne har på seg også når man reiser til byggevareforretningen – eller til og med til matbutikken. Arbeidsbuksene må derfor leve opp til strenge krav.

I Norge er dekkes ofte arbeidstøyet av arbeidsgiveren, avhengig av hva som er avtalt. Det regnes da som en fordel og vil bli skattlagt som lønn for den ansatte. Er man hobbysnekker, må man imidlertid bekoste buksen selv.

Høy pris og høy slitestyrke går ofte hånd i hånd 

Det er flere faktorer som påvirker arbeidsbuksenes slitestyrke, som materialvalg, konstruksjon og forsterkninger. Hvor godt arbeidsbuksene behandles og vedlikeholdes kan også påvirke slitestyrken. Å vaske dem i samsvar med produsentens instruksjoner og unngå for sterke kjemikalier og tørketrommel kan forlenge buksenes levetid.

[PDF]

Testfakta har gitt det tyske tekstillaboratoriet Weber & Leucht i oppgave å teste syv modeller av arbeidsbukser. Laboratoriet testet blant annet materialets motstand mot slitasje ved å la buksene gnis mot et annet stoff i opptil 100 000 sykluser eller til materialet i buksen ikke lenger holdt seg sammen. Testresultatet viser at det er en tydelig sammenheng mellom dyrere bukser og høy slitestyrke. De tre varemerkene som får høyest karakter, Blåkläder, Helly Hansen og Fristads, ligger alle i den høyere prisklassen på over 2000 kroner, og alle tre tålte over 100 000 omdreininger uten å gå i stykker.

Blåkläders bukse X1900 får aller best karakter og er et slitesterkt plagg med god stretch, god passform for en behagelig følelse og rikelig med lommer. Buksen oppleves derimot som ru mot huden. Mykest av alle er Fristads arbeidsbukse, som tar tredjeplassen, selv om panelet opplever at den har litt dårligere passform. Andreplassen går til buksen fra Helly Hansen, som også får full pott på slite- og rivestyrke, og som har svært god stretch.

Også nykommeren MTX fra finske Motonet får gode karakterer på både slite- og rivestyrke og komfort, og blir dermed beste budsjettkjøp med sin snittpris på 719 kr.

I bunnen finner vi Snickers og Bluewears modeller, som bare tåler henholdsvis 25 000 og 30 000 omdreininger før de går i stykker.

– Vi ble overrasket over de store forskjellene i slitestyrke mellom de ulike modellene, sier Stephanie Leucht, som er testleder hos Weber & Leucht.

– Arbeidsbukser bør ha en slitestyrke på minst 30 000 sykluser, gjerne mer. Man kan sammenligne det med et par hverdagsbukser av chinosmodell, som bør ha en slitestyrke på drøyt 20 000 omdreininger.
 

Både Snickers og Bluewear får imidlertid god karakter når det gjelder passform, noe som trekker opp totalkarakteren. Modellene fra Blåkläder, Helly Hansen, Fristads og Snickers finnes i flere farger, mens MTX, Biltema og Bluewear bare kommer i en farge (blå eller svart).

"Work pants should have an abrasion resistance of at least 30,000 cycles, preferably more. This can be compared to a pair of everyday chinos-style pants, which should have an abrasion resistance of just over 20,000 cycles."

Both Snickers and Bluewear, however, receive high ratings for fit, something that raises the overall score. The models from Blåkläder, Helly Hansen, Fristads, and Snickers are available in several colors to choose from, while MTX, Biltema, and Bluewear only come in one color (blue or black).

Fakta om testen

Testfaktas redaksjon har i februar 2024 gjennomført en sammenlignende laboratorietest av arbeidsbukser. Testen er utført av det uavhengige tekstillaboratoriet Weber & Leucht GmbH i Fulda i Tyskland.

Følgende produkter er testet:

  1. Blåkläder, Arbeidsbukse 4-veisstretch X1900
  2. Helly Hansen, Kensington arbeidsbukse
  3. Fristads, Green arbeidsbukse stretch 2530 GCYD
  4. MTX Workgear, Arbeidsbukser stretch
  5. Biltema, Craftsmen stretch trousers
  6. Snickers workwear, Allroundwork stretchbukse 6275
  7. Bluewear Pro Workwear, Arbeidsbukse herr Steve

Utvalget består av klassiske arbeidsbukser med stretch, der de ulike varemerkene har fått bestemme hvilken modell som skal være med i testen.

Laboratorietesten

Laboratorietesten er basert på den offisielle standarden for testing av arbeidstøy ISO 15797:2018 og omfatter følgende testmomenter:

Etter ti vaske- og tørkesykluser (40 °C og hengetørking) ble følgende vurdert:

  • Dimensjonsstabilitet (krymping) i lengde og bredde
  • Sømmenes mykhet
  • Glidelåsens funksjon
  • Materialets bestandighet mot slitasje ble testet med opptil 100 000 sykluser. Testen ble avbrutt når materialet i buksen ikke lenger holdt seg sammen.
  • Fargeektheten ble vurdert i tre delmomenter:
    Materialets fargeforandring etter vask.
    Materialets avfarging mot underlaget ved gniing.
    Materialets avfarging mot andre materialer (bomull, polyester, polyakryl, nylon, viskose og triacetat) ved vask i maskin.
  • Materialets styrke og stretch (penetrasjons- og strekkstyrke) ble testet ved å måle kraften (lufttrykk i kPa) som materialet tålte, og strekkingen (i mm) kraften ga opphav til.
  • Et panel på fem personer fra laboratoriets personale vurderte og karaktersatte samtlige bukser med tanke på passform, følelse mot huden og hvordan de var å ta på seg.
  • Buksenes funksjonalitet med tanke på lommer og holdere (antall, utforming, avtakbarhet ved vask og glidelåser) ble vurdert.

Tolking og karaktersetting

Resultatene fra laboratorietesten er tolket og karaktersatt i samråd med laboratoriet. Karaktersettingen følger en tipunkts skala der ti er best. Karakter under 6,0 er bare gitt for resultater som kan anses som dårlige eller betydelig dårligere enn øvrige testede produkter i utvalget.

I totalkarakteren er de ulike delmomentene vektet på følgende måte:

  • Slitestyrke 35 %
  • Rivestyrke 15 %
  • Krymping 5 %
  • Fargeekthet 10 %
  • Passform & komfort 20 %
  • Lommer & funksjonalitet 15 %

 

TABLE OF TEST RESULTS