Presterer bra men vanskelig å rengjøre

Presterer bra men vanskelig å rengjøre

Foto: Anna Sigge

Induksjonstoppene i Testfaktas test holder jevn kvalitet, men de varierer når det gjelder hvor lett det er å holde dem pene og rene.

Martin Hansson
Martin Hansson Publisert: 31 Okt, 2013
Läs senare

De er raskere, smartere og bruker mindre elektrisitet enn klassiske kokeplater og keramiske plater. Likevel har ikke salget av induksjonstopper økt like raskt som bransjen hadde håpet på. En rimelig forklaring er at induksjon fremdeles er ganske dyrt i forhold til andre teknikker. Samtidig er det store prisforskjeller på de ulike merkene. Likevel sier ikke prisen så mye om kvaliteten, viser Testfaktas test.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås har sammenlignet ni induksjonstopper til mellom 4 000 og 11 000 kroner i SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Ytelsesmessig presterer induksjonstoppene jevnt og godt alle sammen, ifølge Mathias Bark, testleder hos SP. De koker opp to liter vann på mellom fire og fem minutter, noe som er to til tre ganger raskere enn smijern eller keramikk.

– Den eneste som stikker seg ut er Gram, med en mellomstor plate som er klart langsommere enn tilsvarende plate på de øvrige toppene, både med og uten booster, sier han.
– Det er ingen feil på den, her har produsenten ganske enkelt valgt å ha en lavere effekt. Så hvis man vil koke opp vann raskt på Gram-toppen, må man bruke den største kokesonen, fremholder han.

Toppene er også likeverdige når det gjelder elektrisitetsforbruk, og alle har en jevn varmefordeling over kokesonene. Den største temperaturforskjellen har Ikeas induksjonstopp, der det er ni graders forskjell mellom midten og kanten etter ett minutt på full effekt.

– Det må man si er veldig lite. Ved bruk av toppen på kjøkkenet tror jeg at kvaliteten på kjelen eller stekepannen har mye større betydning for resultatet, sier Mathias Bark.

Men for forbrukerne, som bruker induksjonstoppen hver dag, er det ikke bare energiforbruket og oppkokingstiden som er viktig. Man vill jo også at rengjøringen skal gå raskt og lett. Enda verre er det om flekker og riper ikke kan fjernes, og på dette området er det klare forskjeller mellom de ulike modellene.

En stor fordel med induksjon er at varmen forsvinner så snart kjelen eller stekepannen fjernes. Dermed er risikoen for å brenne fast matrester klart mindre enn på andre typer komfyrer.
– Maten må renne med på siden eller feste seg under kjelen for at dette skal skje. Men når du først har fått en flekk, varierer det ganske mye hvor hardt den blir sittende fast på de testede induksjonstoppene, sier Mathias Bark.

Også her stikker Gram seg ut, men denne gangen positivt. På Gram-toppen var det lett å fjerne innbrente rester av kremfløte, potetvann og sjokolade med vann tilsatt litt oppvaskmiddel. På for eksempel Cylinda ble det derimot værende igjen merker, til tross for at man brukte både skrape og spesielle rengjøringsmidler for induksjonstopper i samsvar med anbefalingene. 

Grams ytterflate er også mest ripefast. Her målet laboratoriet den kraften som kreves for å ripe opp toppen med en skarp spiss.

– Gram krever dobbelt så stor kraft for å lage riper som de minst solide produktene i testen, sier han.

For dem som vet at de søler og skramler mye på komfyren er altså Gram et godt alternativ, selv om den er litt langsommere enn de andre induksjonstoppene i testen.

Best i test er Siemens, som både er raskest, bruker minst elektrisitet og har jevnest temperaturfordeling. Den får også høy karakter når det gjelder rengjøring.

 

 

 

Fakta

Hurtighet
Laboratoriet målte oppkokingstiden for to liter vann på den største kokesonen, samt en mellomstor kokesone. Testen ble utført både med og uten booster.

Effektforbruk
Ved oppkokingstesten målte laboratoriet også effektforbruket.

Ripefasthet
Laboratoriet målte kraften i newton som kreves for å ripe opp toppene med en skarp spiss.

Rengjøring
Fire ulike matrester ble brent fast mellom kokeplate og kjele/stekepanne: sukkerlake, hvit sjokolade, potetvann og kremfløte. Induksjonstoppene ble rengjort med tre ulike metoder: kun skrape, kun klut fuktet med oppvaskmiddeloppløsning og kun fuktet klut med rengjøringsmiddel. Laboratoriet evaluerte hvor lett det var å fjerne flekkene med de ulike metodene.

Temperaturjevnhet
Med hjelp av et varmekamera målte laboratoriet hvordan temperaturen varierer mellom tre ulike punkter på kjelens indre bunn etter ett minutt på full effekt (uten booster).

Karaktersetting
De ulike faktorene ble vektet til en samlet karakter på følgende måte: Hurtighet, 20 prosent; effektforbruk, 20 prosent; ripefasthet 20 prosent; rengjøring 20 prosent; temperaturjevnhet, 20 prosent.

 

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.